GLOBALLASHUV SHAROITIDA PEDAGOGLARDA O‘ZGARISHLARGA MOSLASHUVCHANLIK SHAKLLANISHINING PSIXOLOGIK OMILLARI - Qodirov, Umarali (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2024)
maqola matnida globallashuv sharoitida o‘zgarishlarga moslashuvchanlikning modellari va tiplari, adaptatsiya, adaptatsiya reaksiyasi, ijtimoiy adaptatsiya, tizimli, mazmunan va texnologik moslashuvchanlik holatlari izohlangan. O‘zgarishlarga moslashuvchanlik psixologiyasi, ta’lim jarayonida yuz berayotgan turli o‘zgarishlarga va yangilanish jarayonlariga tez va oson moslasha olish, ta’limdagi yangi yondashuv va strategiyalarni qabul qila olish, ularni egallash hamda o‘z kasbiy amaliyotiga joriy eta olish hamda kasbiy o‘sishining individual trayektoriyasini aniqlash va kasbiy deformatsiyani bartaraf etish usullari, o‘qituvchi mahoratining rivojlanish bosqichlariga oid ma’lumotlar keltirilgan.