BUXORO VILOYAT VOBKENT TUMANI MIKROTOPONIMLARI. LUG‘AV1Y BIRL1K, NOM, JOY NOMI TUSHUNCHALARINING FARQLASHI - Xayrullayeva, Marjona (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Odatda, so‘z tilshunoslik fanining Icksikologiya bo‘limida ilmiy va amaliy jihatlardan tadqiq ctiladi. U lard a lug‘aviy ma’no bo‘ I ad i. Toponimlar csa onomastik, shu jumladan, toponimik leksikaning tarkibiy qismi bo‘lib, biror bir tabiiy gcografik obycktning boshqa shunday obycktlardan farqlaydigan nomi hisoblanadi. U qanday hamda qaysi obycktlaming nomlari bo‘lishidan qat’i nazar so‘z(lar) vositasida shakllanadi. Ammo u odatdagi so'zlardan ma’lum bir toponimik ma’no yuklanganligi bilan, nomlanish jarayonida motivlanishi bilan, topoasos, topoformant va indikatorlarining mavjudligi, shuningdck, toponimlashuv hodisasi ta’sirida obycktlarga nom bo‘la olishligi bilan farqlanib turadi. Mana shu farqlanish jarayonlari so‘z hamda toponim muammosining o‘ziga xos xususiyatlarini ko‘rsata olsa, o‘z-o‘zidan ulaming ctimologik tahliliga yo‘l ochilgan bo‘ladi. Toponimlarga xos bo‘lgan tabiiy, ijtimoiy xususiyatlami bilmasdan va c’tiborga olmasdan turib, ular etimologik tadqiqining mc’yorlari to‘g‘risida gapirish noo‘rin