ЗАМОНАВИЙ ЎЗБЕК ШЕЪРИЯТИДА БАДИИЙ КЎЧИМЛАРНИНГ ЛИСОНИЙ- БАДИИЙ ТАҲЛИЛИ - Rajabov, To’xtamurod (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Аннотация: Кўчимларнинг тўлиқ моҳиятини очиб бериш учун методик ва методологик, мантиқий-психологик ва амалий тайѐргарлик доирасида фалсафа, психология, семиотика соҳаларига ҳам таяниш мақсадга мувофиқ. Замонавий шеъриятда кўчимларнинг лисоний-бадиий таҳлили ҳақида фикр юритилган шеърият жанрининг ўзига хос хусусиятларидан келиб чиқиб амалга оширилади. Кўчимларни юзага келтиришда тимсоллар алоҳида муҳим вазифани бажаради. Тимсоллар кўчимнинг нимага хизмат қилишини, қандай вазифа бажариши назариясидан келиб чиқиб фикрни аниқлаштириш, таъкидлаш ва кучайтириш каби юкни ўзига олади. Кўчимни биз энг аввало поэтик образни қайси усул билан ўрганаѐтганига, бу жараѐнда қайси лисоний бирликлардан фойдаланаѐтганига эътибор қаратишимиз лозим бўлади.