FOLKLOR AN’ANALARINING BADIIY ADABIYOTGA TA’SIRI - Qurbonova, Gulbahor (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Yozma adabiyotda folklorizmlarning qo‘llanilishi juda qadimdan badiiy taomilga aylangan an’anadir. Mumtoz adabiyot namunalaridan tortib, istiqlol davri adabiyotigacha bo’lgan adabiy bosqichda yozuvchilarimiz ijodiga folklor namunalari ta’sir etmay qo’ymagan. Shu sabab, ushbu maqolada folklorning badiiy adabiyotga ta’siri o’rganilgan. Folklorning badiiyatga ta’siri yozuvchi Nurali Qobul ijodi misolida tahlilga tortilgan. Yozuvchi folklorning eng kichik janrlari – maqol va matallardan tortib, rivoyat, afsona kabilarga ham murojaat qilgan. Maqolada yozuvchi qissalari misolida folklor va yozma adabiyotni omuxtalashtirish mahorati ochib berilgan. Har bir kiritgan rivoyati asosli dalillangan.