«ХАМСАТУЛ-МУТАХАЙЙИРИН» САБОКЛАРИ - Hayitov, Shavkat (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
АННОТАЦИЯ Узлик, менлик хусусиятини ризо макомида нобуд килган, Махбуби хакикий (Аллох) ризоси ила узини тузатган комил инсон яхшию ёмонни ажратмайди. Кунгил саховати билан барчата бир хилда фойда етказади. Одам фарзандларини маърифат ва тафаккур оркали узлигини англаб, маънавий хаётда яшашга, эрк ва истикболини химоя килишга ургатади. Шунинг учун хам Алишер Навоий асарларида Абдурахмон Жомий, Пахлавой Мухаммад каби ориф инсонларга нисбатан «шамсул-миллати вад-дин» - «миллат ва диннинг куёши»; «нурул- миллати вад-дин» - «миллат ва диннинг нури» истиоравий сифатлашлари кулланилади. Бу олий унвонлар таркибидаги «нур» ва «куёш» ухшатилмишлари кучма маъноси билан «хакикат», «хуррият», «маърифат» рамзларини ифода этадики, ахлоки, иши ва сузини узгаларга ибрат килиб курсатиш учун Хазрат Навоий каламга олган баркамол инсонлар Эрк, Ростлик, Тугрилик, Поклик, Маърифат тимсолларидир. Маколада Алишер Навоийнинг устози ва дуста, накшбандия тарикатининг XV асрдаги муршиди комили Нуриддин Абдурахмон Жомий хотирасига багишлаб ёзган «Хамсатул-мутахаййирин» асарининг инсон калб шуурини уйготиш, рухий-ахлокий камолотини таъмин этишдаги ахамияти ёритилган. Муаллиф манокибни аник муаммоли масалалар нуктаи назаридан чукур ва изчил урганар экан, уни хозирги давр жахон фани услубий йуналишлари, мезонлари, талаблари даражасида тахдили килишга харакат килади. Бугунги кунда усиб келаётган баркамол авлод моддий ва маънавий, маданий-маърифий муаммолари ечимини излаш, шахе сифатида шаклланиб келаётган инсонга гамхурлик курсатиш масалалари давлатимиз сиёсати макомига кутарилдики, муаллиф айни долзарб муаммони маколанинг хар бир сатрида эътибордан сокит килмаган. Хар бир жумла баркамол инсон шахсияти ва унинг бадиий талкини сохасига йуналтирилган. Макола муаллифи бадиий матнни тахдил килишда комил инсон ва унинг ижтимоий жамият билан муносабати, инсон ва унинг дунё хаётида тутган урни, вазифаси, масъулияти каби масалаларга Навоий хазратларининг нуктаи назарлари, фикр-мулохазаларини диккат марказида тутган.